С какво да заменим солта

Публикувано: Admin . до: Полезно за организма От: Sunday, January 17, 2016 Коментари: 0 Hit: 2424
Мащерката е билка от семейството на ментата. Познати и използвани в народната медицина, фармацията и кулинарията са над 25 различни вида мащерка.

Мащерката е билка от семейството на ментата. Познати и използвани в народната медицина, фармацията и кулинарията са над 25 различни вида мащерка.

В древни времена билката е открита и използвана от египтяните, древните гърци от своя страна я използвали като тамян.  

В наше време мащерката се използва за профилактика и  лечение на редица заболявания, от кашлица до високо кръвно налягане. Последните проучвания направени във Великобритания доказват че мащерката успешно се бори срещу акнето.

Благодарение на своя отличителен вкус, билката продължава да е една от най-разпознаваемите подправки останали от миналото до днес.

Основни приложения на мащерката:

Много добри резултати  показва мащерката във борбата с акнето. Използвана като тинктура, мащерката се закисва в спирт алкохол и така престоява една седмица в тъмно помещение. Така получения антибактериален извлек е тестван и препоръчван като много по- ефективен от редица анти-акне продукти.

Натурално средство за понижаване на високото кръвно налягане. Скорошно изследване показва значително добри резултати, като екстракт от мащерка е в състояние да  намали значително сърдечната честота при плъхове с високо кръвно налягане,  а наред с това намалява и холестерола им.  Заменете солта с мащерка на прах, и ефектът ще бъде видим.

Спрете кашлицата, просто направете чай от мащерка, подсладете с мед използвайте често и спрете да кашляте. Много от сиропите за кашлица са на основата на мащерката. В комбинация с бръшлян, мащерката помага за облекчаване на кашлица и други симптоми на остър бронхит.

Пийте чай от мащерка и бъдете здрави.  Мащерката е богата на  витамин C и много добър източник на витамин А. Наред с това тя е източник  на мед, фибри, желязо и манган.

Етеричното масло от мащерка, предпазва от ухапвания от комари. През лято вземете стръкове от мащерка, разтрийте ги в дланите си, да освободите етеричното масло- действа като естествен  репелент срещу комари.

Благодарение на своите антисептични и противогъбични свойства, билката е  обичайна съставка използвана във  водата за уста.

В кулинарията се използва като естествен овкусител към макаронени изделия или ориз.

Пресни листа или цели клончета могат да се използват при приготвяне на  месо или домашни птици.  Мащерката е също една отлична съставка използвана често при ястия от риба.

Коментари

Оставете коментар

Всичко за доброто здраве