Правилно ли приготвяме билковия чай ?

Публикувано: Admin . до: Полезно за организма От: Wednesday, January 6, 2016 Коментари: 0 Hit: 6550
Познати и предпочитани за приготвяне на билков чай са няколко начини, всеки използван за различни видове билки за по голям ефект на билковия чай.

Отвара или кипване. При кипването изсушените билки се поставят в студена вода, водата кипва и билките врат определено време до 4 минути.  След което се оставя да се запари, едва тогава се прецежда. Този начин за приготвяне се използва най-вече при корени или кори.

Студена настойка. Голяма част от билките за чай, са с нежна структура, това би означавало че при нагряване много от най-ценните вещества биха е разрушили. За тези билки е подходяща студената настойка, позната още като студен извлек. Осем до 10 часа преди употреба съответното количество от билката се поставя в чаена чаша с вода и тя престоява на стайна температура. Класическите билки за студена настойка са хмелът, корените от бяла ружа, корените от аир и слез.

Кратко запарване. Може би най-разпространения начин за приготвяне на чай е краткото запарване. Тук билките се поставят в съд- керамичен,  порцеланов и се заливат с вода гореща но никога вряла. Мярката още от стари времена е непроменяна, супена лъжица от билките и една чаена чаша вода. Над запарката се поставя друг съд, като похлупак и така остава обикновено до 3 минути. При продължително оставяне на чая да кисне, много от полезните активни  вещества се губят. Краткото запарване е подходящо за пресни чайове, използвани през сезона на цъфтеж на билките. Вземат се пресни листа, нарязват се на тънки ивици, и се запарката до 3 минути. В повечето случай водата остава с почти непроменен цвят, но билката е отпуснала активните вещества и чаят е готов за прием.

Продължителното запарване, е често използван и предпочитан начин за приготвяне на чай. Начина на приготвяне е подобен, като този при краткото запарване, но тук първо използваме вряла вода, и впоследствие запарването стига до 15 минути в зависимост от билките.

Основните правила тук както и при краткото запарване, са свързани с съдът който използваме за приготвяне на чая и за похлупак при запарване- само порцеланов или керамичен.

Преди да прецедите се повдига внимателно чинийката, която служи за похлупак. От долната страна се образуват малки капки, който трябва да върнем обратно в чаят. Тези капки на практика са особено силни концентрати от най-ценните вещества, понякога по-ценни от тези който са останали в чая.

Коментари

Оставете коментар

Всичко за доброто здраве