Черният чай естествени ползи от природата

Публикувано: Admin . до: Полезно за организма От: Tuesday, June 9, 2015 Коментари: 0 Hit: 9718
От възможните 3 вида чай, които се приготвят от едно и също растение, черният е подложен на най-голяма обработка.

Той стига до нас в своя краен вид след пълен процес на ферментация. Точно това време определя и черния цвят на тази естествена напитка. Варира в доста различната гама - от плодов и цветови вкус до пикантен.

 

Редовното пиене на този вид чай е възможно да предотврати запушването на кръвоносните съдове и да стимулира допълнително притока на кръв в цялото тяло. Всички полезни вещества в напитката водят естествено и до намаляване на вредния холестерол в организма.

 

Употребата на черния чай веднъж дневно подобрява значително метаболизма, а това помага за постигането на оптимална фигура.

 

Всички изключително полезни антиоксиданти в черния чай спират причините да се развиват раковите клетки, без това да потиска здравите такива в организма. Последни проучвания показват, че е мощно оръжие за намаляване на риска от онкологичните заболявания на женската полова система.

 

Количеството на флуорид в него спомага срещу появяването на кариеси на зъбите, като укрепва техния емайл.

 

Черният чай според специалистите може освен това да неутрализира действието на някои от микроорганизмите, отговорни за заболяванията като разстройство, пневмония и дори кожни инфекции.

 

Той съдържа в доста голямо количество витамин С и Е и е много силен антиоксидант. По тази причина успешно се бори срещу стареенето не само при пряка консумация, но и когато се прилага върху кожата. Можете спокойно да си правите у дома компреси с пакетчета от черен чай върху лицето за тонизиране и премахване на сенките под очите.

 

Макар че има изключително силно ободряващо действие, черният чай понижава и нивата на кортизола (хормонът на стреса) в кръвта ни. Ето защо това го прави особено подходящ за всички заети и натоварени работещи хора, тъй като освен че вдига техния тонус, той сваля и стреса. Онези от нас, които редовно го консумират, стават далеч по-лесно адаптивни към всичките напрегнати ситуации и техният мозък реагира много по-умерено, без крайности. Същата причина води и до по-лесното преминаване към процеса на релаксация.

 

Редовното пиене на черен чай намалява тромбоцитите, а това води до успешното понижаване на опастността от инфаркт и инсулт. Той освен това нормализира сърдечния пулс. Особено е ефикасен и при хора с ниско кръвно налягане.

 

Поради това че черният чай има в състава си кофеин, с него е нужно да внимават хората с високо кръвно налягане. При всички останали случаи чашка черен чай е един далеч по-здравословен и успешен старт на деня ни от кафето.

Тагове черен чай

Коментари

Оставете коментар

Всичко за доброто здраве