Чаят-богат източник на витамини

Публикувано: Admin . до: Полезно за организма От: Monday, January 12, 2015 Коментари: 0 Hit: 1120
Витамините са вещества, които се набавят с храната и са жизнено важни за поддържане на нормалните обменни функции на организма.

Витамините биха могли да се разглеждат като вещества, които нямат характер на лекарствени средства, независимо от високата им биологична активност.

 

Състояние на недостиг в организма може да се развие независимо от хранителния режим, например при някои заболявания, свързани с нарушено усвояване или оползотворяване на витамините.

Значението на витамините за нормалното функциониране на организма се определя от тяхното многостранно участие в обменните процеси.

 

Повечето витамини се поемат чрез суровата растителна храна- зеленчуци, плодове, пресни билки и подправки. Билките за чай се приемат в горещо състояние и една част от витамините се разграждат при топлинна обработка.

 

В една голяма част от билките, обаче се съдържа голямо количество витамини, като  не малка част остава след приготвяне на чая. Идеален пример за това е шипковия чай- важен доставчик на витамин С. При неговото приготвяне е важно шипката, да бъде разполовена и изсушена. Тогава витамин С е запазен в пълна степен. При мелене шипковия плод, губи много от своите качества. Друго важно условие, е чаят да се консумира до един час от неговото приготвяне.

 

Комбинацията от билков чай и витамини е важна за засилване на защитните сили на организма от простудни заболявания. Така се е родил и продукта „витаминен пунш” които се приготвя като към чаша билков чай без да се подслажда се поставя една разтворима таблетка от витамини.

Коментари

Оставете коментар

Всичко за доброто здраве